magazín o svářečkách a svařování

Ponk do dílny - bez dílenského „banku“ se žádný kutil neobejde

28.10.2017 11:33

Pořádně vybavená profi dílna se neobejde bez robustního a bytelného pracovního stolu – ponku do dílny.

Pokud si říkáte, že speciální montážní stůl nepotřebujete, tady jsou argumenty, co vás přesvědčí:

Deska pro dílenské ponky je z pevné dubové spárovky

 Ponk do dílny  musí zvládnout velké zatížení. Jaká je tloušťka bukové desky? Klidně i 40 mm. Takže je přesvědčivé, že dubová deska vydrží v dílně i drsnější zacházení a nezlomí se.

Poctivý ponk proto unese až závratných 1 000 kg

Na ponk tedy při servisní opravě nebo revizi postavíte klidně i malý zahradní stroj – samozřejmě pokud se vám ho na stůl podaří dostat.

Ponky jsou variabilní – snadno na ně přidáte skříňky

Úspora místa především. To platí hlavně pro malé dílničky. A i větším prostoru chcete mít tedy vercajk při ruce a stále nadosah. Na základním stole pracovním vám budou chybět kontejnery na nářadí a na všelijaké drobné součástky. Kontejnery si snadno si teprve postupně po dílenské ponky dokoupíte a přidáte.

Ponk má i další výhody: tou je správná výška stolu s ní související ergonomika práce. Dílenské stoly jako specializovaný dílenský nábytek totiž mívají i nastavitelné nohy. Chcete, aby se vám v dílně pracovalo pohodlně? Nastavte si nejlepší výšku pracovní desky a ke stolu se nemusíte ohýbat v zádech. 

Rozhodli jste se pro plně vybavenou verzi se skříňkami? Svůj vercajk (a materiál či součástky) budete mít v bezpečí v kontejnerech a zásuvkách…

Každá zásuvka pod dílenský ponk unese i 80 kg

Bezpečnost především: ponky (banky) pod zámkem

Zamykání je u zásuvek a skříněk spolehlivě vyřešeno. Doplňky ke stolu mají cylindrické s centrálním uzamykacím mechanismem. Systém je přitom přednastavený tak, že blokuje vysunutí více zásuvek naráz.

Nejběžnější typy ponků do dílny

Základní montované ponky: dílenské stoly si pomocí Q-systému postupně dovybavíte držáky na nářadí a skříňovými nástavci.

Svařované dílenské stoly: tuhá konstrukce a masivní buková deska jim zaručí nosnost až 1 tuny.

Ponky sestavené: Nechce se vám do dílny ponky skládat? Vyberte si jednu z prověřených sestav.

Kde vzal ponk (bank) svůj název? 

Je to vcelku jednoduché. Pokud jste od vochu, pravděpodobně znáte (slyšeli jste o nich) tzv. ponkajzny – zvláštní zednické skoby.

Ponkajzny mají svůj původ v němčině – ze slova Bankeisen. Německy die bank – tedy naše lavice. Bank tedy ponk, jak se dílenskému stolu taky říká.

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode